31 Mayıs 2010 Pazartesi

KeStAnELi RuLo PaStA



Dondurucudan çıkardığım kestanelerle ne yapacağıma karar veremedim.
Düşünürken bizim evde kimsenin pastaya hayır diyemiyeceği aklıma geldi.
Vede Bursa'da oturan biri olarak hiç kestaneli tarif yayınlamadığımı fark ettim.Hemen mutfağa girip birazını uydurduğum pastamı yapmaya başladım.Pasta bizim evin lezzet ustalarının onayını aldı.Umarım sizlerde beğenirsiniz.
Pastamı 4. düzenlenen PASTALAR VE KEKLER etkinliğine gönderiyorum...

Malzemeler:

Keki için:

  • 4 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • ½ paket kabartma tozu
  • ½ paket vanilya
Kestane püresi için:
  • ½ kilo kestane
  • ½ paket vanilya
  • 50 gr sütlü çikolata
  • süt ve şeker
  • 1 paket çikolatalı puding
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Yapılışı:
Yumurta ve şeker mikserle iyice çırpılır.
Un, kabartma tozu, vanilya ilave edilir.
Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine hamur yayılır.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
Kek fırından çıkınca rulo yapılıp üzerine bez sarılır.
Kestaneler çizilip yağsız tavada kolay soyulana dek kavrulur.
Kabukları soyulduktan sonra tencereye alınır.
Üzerini geçecek kadar süt eklenip yumuşayana dek pişirilir.
Sütünü çekince tekrar süt ilave edilir.
İyice pişince içine şeker, vanilya ve çikolata rendesi katılır.
El blendırı ile iyice karıştırılır.
Çikolatalı puding katı olması için sütü azaltılarak pişirilir.
Rulo açılıp kestane püresi sürülür.
Üzerine ılık puding yayılır.
Rulo yapılıp dolapta donması için bekletilir.
Üzerine krem şanti sürülür.
Arzu edilirse içine puding yerine krem şanti sürülebilir.





RuS SaLaTaSI

Acil durumlarda, zamanın kısıtlı olduğu anlarda hazırlanabilecek çok pratik bir tarif.Herkesin bildiği rus salatası.

Malzemeler:

  • 300 gr karışık garnitür
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
Yapılışı:
  • Garnitürün suyu süzülür.
  • Yoğurt, mayonez ve tuz karıştırılır.
  • Garnitür ilave edilip iyice karıştırılır.

Arzu edilirse sıvıyağ ilave edilebilir.

30 Mayıs 2010 Pazar

FıRıNDa BeZeLYeLi TaVuK




Malzemeler:

  • ½ kilo bezelye
  • 1 tane tavuk göğsü
  • 2 tane patates
  • 2 tane havuç
  • 1 tane patlıcan
  • 1 tane soğan
  • 1 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, kekik
  • Tavuk suyu
Yapılışı:
  • Tavuk haşlanıp parçalara ayrılır.
  • Soğan yağla kavrulur.
  • Tencereye küçük doğranmış patates, havuç ilave edilir.
  • Sarmısak, patlıcan, tuz ve baharatlar katılır.
  • Bezelye, salça ve su eklenip kısık ateşte pişirilir.
  • Fırın tepsisine tavuk etleri yerleştirilir.
  • Üzerine pişen sebzeler dökülür.
  • Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk daha pişirilir.

Vaktiniz kısıtlıysa bu yemeği garnitür kullanarak yapabilirsiniz.
Yemeğin fırınlanması şart değil ama fırınlanınca daha lezzetli oluyor.

Krep

Bu sabah kahvaltıyı kızım hazırladı. Uzun zamandır derslerden fırsat bulup mutfağa giremiyordu. Pek tuzlu şeyler yapmayı sevmediği için genelde tatlı şeyler yapmayı tercih ediyor. Krepi de çok sevdiği için krep yapmak istedi.
Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
  • Bütün malzemeler iyice karıştırılır.
  • 15 dk bekletilir.
  • Tavaya çok az yağ dökülür.
  • 1 kepçe krep hamuru dökülüp yaydırılır.
  • Kreplerin iki tarafları da pişirilir.
  • İçlerine istenilen iç konur.
  • Rulo şeklinde sarılır.

FıRıNDa KöFTeLi ıSPaNaK

Malzemeler:

  • ½ kilo haşlanmış ıspanak
  • 1 kuru soğan
  • 200 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı galeta unu
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
Yapılışı:
  • Soğan yağ ile kavrulur.
  • Ispanaklar katılarak 4-5 dakika kavrulur.
  • Kıyma ve diğer malzemeler karıştırılır.
  • Yuvarlak köfteler yapılıp simit şekli verilir.
  • Fırın tepsisi yağlanıp ıspanaklar yayılır.
  • Üzerine köfteler yerleştirilir.
  • Her köftenin içine bir yumurta kırılır.
  • Karabiber serpilip fırında pişirilir.

29 Mayıs 2010 Cumartesi

HiNDiSTaN CeViZi KaPLaMaLı KeK


Görünüşü güzel lezzetide bir o kadar güzel olan Hindistan Cevizi Kaplamalı kekimi bu yıl 4. düzenlenen PASTALAR VE KEKLER etkinliğine gönderiyorum...

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ veya margarin
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
Üzeri İçin:
  • 150-200 gr hindistan cevizi
  • 1 su bardağı şeker
  • 125 gr tereyağı
Kreması:
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 5 su bardağı süt
  • 50 gr margarin
Yapılışı:
  • Kek malzemeleri mikserle çırpılır.
  • Yağlanmış tepsiye dökülür.
  • 170 derece fırında pişirilir.
  • Krema için puding ve süt bir tencereye alınır.
  • Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Margarin ilave edilip mikserle iyice çırpılır.
  • Soğumaya bırakılır.
  • Kek ılınınca krema üzerine yayılır.
  • Hindistan cevizi, şeker ve tereyağı birlikte kavrulur.
  • Rengi biraz koyulaşınca ateşten alınır.
  • Kremanın üzerine dökülür.
  • Kaşıkla üzerine biraz bastırılır.
  • Dolapta soğutulup servis yapılır...

28 Mayıs 2010 Cuma

HaSaNPaŞa kÖfTeSi


Sunumuyla ve lezzetiyle davet sofralarınız için ideal bir yemek.
Köfte ve patates bu harika ikili hem mideye hem göze hitap ediyor.
AFİYETLER OLSUN....

Malzemeler:

Köftesi için:

  • 500 gr kıyma
  • 1 tane rendelenmiş soğan
  • 2 dilim ıslatılmış ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı köfte baharatı
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 diş sarmısak
Püre için:
  • 4 orta boy patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kaşık tereyağı
  • Kaşar rendesi
Sos:
  • 1kaşık sıvıyağ
  • 1kaşık un
  • 1,5 su bardağı su

Yapılışı:
Kıyma ve diğer malzemeler yoğurulur.
Büyük yuvarlaklar yapılır.
Ortası çanak şeklinde açılır.
Yağlı tepsiye dizilip fırında pişirilir.
Patatesler suda haşlanır.
Kabukları soyulup püre yapılır.
Süt,tuz ve tereyağı katılıp mikserle karıştırılır.
Patates püresi köftelerin üzerine yerleştirilir.
Üzerine kaşar rendesi serpilir.
Sosu tepsiye dökülür.
Sıcak fırında peynirler eriyene kadar pişirilir.

IsPaNaK KaVuRmAsI

Malzemeler:

  • ½ kilo ıspanak
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 kaşık sıvıyağ
  • 2 tane yumurta
  • Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Ispanaklar yıkanıp su katmadan haşlanır.
Suyu sıkılıp doğranır.
Soğan yağla kavrulur.
İçine yumurtalar kırılır.
Pişince ıspanaklar ilave edilir.
Tuz ve karabiber serpilir.

27 Mayıs 2010 Perşembe

MaRMeLaTLı PoĞaÇa ( KİFLA BULGARİSTAN)

Malzemeler:

  • 8 su bardağı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • ½ kilo süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ paket yaş maya
  • 1 yumurta
  • Marmelat
Yapılışı:
  • Kabarması için mayaya ılık su eklenip kabarmaya bırakılır.
  • Una şeker eklenir (şekerin kolay erimesi için biraz ılık su eklenir).
  • Üzerine tuz, maya, yağ ve azar azar süt eklenir.
  • Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur.
  • Hamur mayalanması için bekletilir.
  • Yuvarlak parçalar koparılır.
  • Elle biraz açılır.
  • İçine istenilen marmelat konur ve sarılır.
  • Yağlı tepsiye dizilir.
  • Biraz kabarması için beklenir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • 175 derece fırında 15-20 dk pişirilir.

PaTLIcAnLı SaLaTa



Malzemeler:


  • 4 adet patlıcan
  • 1 tane salatalık
  • 1 adet büyük domates
  • Tuz
  • Limon suyu

Yapılışı:

  • Patlıcanlar közlenir, kapukları soyulur.
  • Daha sonra servis tabağına alınır.
  • Salatalık üzerine doğranır.
  • En üste domatesler küçük küçük doğranır.
  • Limon suyu ve tuz eklenir.
  • İsteğe göre maydanoz ve közlenmiş sivri biberde eklenir.



26 Mayıs 2010 Çarşamba

ıSPaNaKLı PaSTa



Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ıspanak püresi
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Krema:
  • 3 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Yumurta ve şeker mikserle çırpılır.
Ispanak püresi ve diğer malzemeler katılır.
Yağlanmış tepsiye dökülür.
170 derece fırında pişirilir.
Krema malzemeleri sürekli karıştırılarak pişirilir.
Soğuyunca sütle çırpılmış kremşanti ilave edilir.
Mikserle iyice çırpılır.
Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
Arasına ve üzerine krema sürülür.
Kekin kenarından çıkarılan parçalar rondodan geçirilip pastanın üzerine serpilir.

DoMaTeS SoSLu MaKaRNa

Malzemeler:

  • 1 paket makarna
  • 5 tane domates
  • 3 tane çarliston biber
  • 1 tane kuru soğan
Yapılışı:
  • Makarna bol suda haşlanıp, süzülüp 2 kaşık tereyağında 1-2 dk çevrilir.
  • Domates, çarliston biber, soğan küçük küçük doğranır veya rondodan geçirilir.
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağında soğan ve biberler kavrulur.
  • Domatesler ilave edilip pişirilir.
  • Makarna servis tabağına alınır.
  • Üzerine domatesli sos gezdirilir.
  • İçine istenilen baharatlar katılabilir.

25 Mayıs 2010 Salı

CaCıK SoSLu MaKaRnA

Malzemeler:

  • 1 paket makarna
  • 4 tane salatalık
  • 2 su bardağı yoğurt
  • ½ su bardağı su
  • Tuz, nane
Yapılışı:
  • Makarnalar bol suda haşlanır.
  • Salatalıklar rendelenir.
  • Yoğurt sulandırılır.
  • Yoğurt ve salatalık rendesi karıştırılır.
  • Makarna servis tabağına alınır.
  • Üzerine cacık dökülür.
  • Kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Küçük kızım yemek konusunda biraz seçicidir.Cacığı üzerine fazla döktürmedi.Tadına bakınca anneciğim cacığı az olmuş deyip kalan cacığıda üzerine dökmemi istedi.Ben içine nane katmadım çünkü kızım istemedi.

ŞeHrİyE PiLaVı


Malzemeler:

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
  • Arpa şehriye pembeleşene kadar yağda kavrulur.
  • Sonra yereyağı katılır.
  • Tereyağ eriyince sıcak su ve tuz ilave edilir.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.

ÇİkOlAtA SoSLu İrMiK HeLvAsI


Malzemeler:

  • 3 su bardağı süt
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
  • 3-4 kaşık fındık veya ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket çikolata sosu
Yapılışı:
  • İrmik yağla kavrulur.
  • Fındık veya ceviz katılır.
  • Süt ve şeker kaynatılır.
  • Sütlü karışıma vanilya eklenip irmiğe ilave edilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp sütünü çekene kadar pişirilir.
  • Çikolata sosu pişirilir.
  • Helva soğuyunca üzerine çikolatalı sos gezdirilir.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Pazar Günü

Dün bizim için özeldi. Hem pazar günü olması hemde ablamın Almanya'dan tatil için gelmiş olması nedeniyle...
Tabi ikisi bir araya gelince kutlamamak olur mu? Ablam yufkayı yağlayıpta sıcak sıcak yemeyi çok sevdiği için annem kolları sıvadı yufka açmak için hamur yoğurdu. Annem ve babam çatı katını küçük bir bahçeye çevirmişler. Birçok yiyecek ve çiçeği orada yetiştirirerek zamanlarının çoğunu burada geçiriyorlar. Çatı katında yufkalar açıldı ve üzerleri yağlandı. Çocuklarım patatesi çok sevdiği için fırına patates sürdük. Ayrı bir tepside de biber pişirdik.Kardeşimde pasta yapmış. Annemin çiçeklerinin arasında yemeğimizi yedik. Bir pazar gününü daha hep birlikte geçirdik...






23 Mayıs 2010 Pazar

PaTaTeS KRoKeT


Malzemeler:

  • 500 gram haşlanmış patates
  • 3 çorba kaşığı un
  • Tuz, karabiber, nane
Yapılışı:
  • Haşlanmış patatesler püre yapılır.
  • Un ve baharatlar katılır.
  • Unlu zeminde uzun rulolar yapılır.
  • Bıçakla kesilir.
  • Çırpılmış yumurta akına bulanıp kızgın yağda kızartılır.

22 Mayıs 2010 Cumartesi

BeŞaMeL SoSLu ıSPaNaK



Malzemeler:
½ kilo ıspanak
1 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Beşamel sos için:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı kaşar peyniri
Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Ispanaklar yıkanıp, tencerede tuz ve yarım çay bardağı su ilave edilerek pişirilir.
Haşlandıktan sonra suyu süzülüp doğranır.
Soğan yağla kavrulur.
Ispanaklar ilave edilip, tuz arzu edilirse karabiber eklenir.
1-2 dakika sotelenir.
Başka bir tencerede un yağ ile hafif sararıncaya kadar kavrulur.
Üzerine soğuk süt ilave edilir.
Koyulaşana kadar pişirilir.
Fırın kabına ıspanaklar yayılıp üzerine beşamel sos dökülür.
Rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.
Önceden ısıtılmış fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirilir.

iRMiK HeLVaSı



Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
  • İrmik yağla kavrulur.
  • Su ve şeker kaynatılılır.
  • Kavrulan irmik helvasına katılır.
  • Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilir.
  • İsteyen vanilya ilave edebilir.Ben her ikisinide yapıyorum.

Patlıcan Tava



Malzemeler:

4 tane patlıcan
2 tane domates
2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanlar birkaç yerinden delinip, fırında közlenir.
Patlıcanların kabukları soyulup doğranır.
Domatesler rendelenir.
Yağda domatesler pişirilir.
Patlıcanlar ilave edilir.
1-2 dk birlikte pişirilir.

20 Mayıs 2010 Perşembe

iSLiM KeBaBı

Malzemeler:

  • 5 tane patlıcan
  • 400 gr kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 3 tane çarliston biber
  • 4 tane domates
Yapılışı:
Patlıcanlar çizgili soyulup, uzunlamasına ince dilimler halinde kesilir.
Karamaması için tuzlu suda bekletilir.
Kıyma, soğan rendesi, yumurta, ekmek, ve baharatlarlar yoğrulur.
Yuvarlak köfteler hazırlanır.
Patlıcanlar kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.
Köfteler kızartılır.
İki dilim patlıcan artı şeklinde koyulup ortasına köfte yerleştirilir.
Önce üstteki patlıcan sonra alttaki patlıcan dilimi köftenin üzerine kapatılır.
Üzerlerine 1 dilim domates ve biber yerleştirilip kürdan patırılır.
Tepsiye yerleştirilip 2 su bardağı salçalı su üzerine dökülür.
Veya domatesli sos yapılır.
170 derecelik fırında 20 dk pişirilir.

ŞeHRiYeLi TaVuK ÇoRBaSı

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 2 haşlanmış tavuk budu veya tavuk göğsü
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşık yoğurt
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı:
Tavuk etleri küçük parçalara ayrılır.
6 bardak tavuk suyu ile birlikte ateşe konur.
Su kaynayınca içine tel şehriyeler atılır.
Yoğurt, yumurta,un ve su ile ezilip kaynayan suya karıştırarak ilave edilir.
5 dk kışık ateşte pişirilir.

KeŞLi eRiŞTe

Malzemeler:

  • 1 paket erişte
  • 1 su bardağı rendelenmiş keş
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
Bol suda erişte haşlanır.
Süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
Yağlar eritilip erişte eklenir.
Bir iki çevrilip servis tabağına alınır.
Üzerin rendelenmiş keş serpilir.

Keş nedir: Keş, süzme yoğurdun süzülmesiyle elde edilen tuzlu bir peynir çeşididir. Genellikle Bolu, Zonguldak, Bartın o yörelerde bilinir ve sık kullanılır. Makarnaların üzerinde ve kahvaltılarda kullanılan eşşiz bir tatdır. Zonguldakta doğup büyüdüğüm için bende çok severek ve beğenerek kullanıyorum.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı


MuHaLLeBiLi eLMa TaTLıSı

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 8 tane elma
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup, ikiye bölünür.
Elmanın bir tanesi ayrılır.
Çekirdekleri çıkartılıp, tencereye dizilir.
1 su bardağı su ilave edilip kısık ateşte pişirilir.
Süt, şeker, nişasta, un, yumurta sarısı tencerede pişirilir.
Bir kaba bisküviler sütle ıslatılarak iki sıra dizilir.
Ayrılan elma rendelenir.
İçine 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı şeker katılır.
Bu iç bisküvilerin üzerine birer kaşık top şeklinde yerleştirilir.
Pişen elmaların çukur yerleri alt tarafa gelcek şekilde için üstüne kapatılır.
Muhallebi dökülüp üzerine bolca hindistan cevizi serpilir.

18 Mayıs 2010 Salı

MuZLu İkİ ReNkLi PuDiNG

Malzemeler:

Beyaz puding:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ paket vanilya
Kakaolu puding:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ paket vanilya
  • 3 tane muz
Yapılışı:

İki pudingin malzemeleri ayrı ayrı kaplarda karıştırılıp pişirilir.
Kuplara beyaz renkli puding dökülür. Muz dilimleri yerleştirilir.
Üzerine kakaolu puding dökülüp soğuyunca servis yapılır.

üÇ ReNKLi SaLaTa

Malzemeler:
1.Kat İçin:

  • ½ kilo haşlanmış patates
  • 200 gr pancar turşusu
2.Kat İçin:
  • ½ kilo havuç
  • 4 patates
  • 2 yemek kaşık sıvıyağ
  • ½ limon suyu
  • Tuz
3.Kat İçin:
  • ½ kilo haşlanmış patates
  • Yeşil soğan
  • Tuz
Yapılışı:
Patatesler ezilir.Pancar turşusu küçük küçük doğranır.
Renk vermesi için biraz turşunun suyundan katılır.
Kalıba veya tepsiye yayılır.
Havuçlar rendelenir.
Patatesler ezilip havuç,sıvıyağ, limon suyu ve tuz karıştırılır.
Kalıba bastırılarak yerleştirilir.
Yeşil soğanlar doğranır.
Ezilmiş patatesler, yeşil soğan, tuz karıştırılır.
3.katta kalıba yayıldıktan sonra iyice bastırılarak düzeltilir.
Servis tabağına ters çevrilir.
Arzu edilirse benim yaptığım gibi tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanabilir.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

KaŞaRLı SiMiT


Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 küçük paket maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
Yapılışı:
Şeker ,suyun yarısı , maya karıştırılır.
Kabarınca diğer malzemeler katılır.
1 saat hamurun kabarması için bekletilir.
Hamurdan parçalar alınıp elle açılır.
Kenarına kaşar dilimleri dizilir.
Rulo yapılıp simit şekli verilir.
Yağlı tepsiye dizilir.
Yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
Yarım saat dinlendirilip önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

16 Mayıs 2010 Pazar

iZMiR KöFTeSi ve PiRiNÇ PiLaVı


İzmir Köftesi:
Malzemeler:

  • ½ kilo kıyma
  • 3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
  • 1 küçük soğan rendesi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 diş sarmısak
  • 1 yumurta
  • Maydanoz
  • Tuz
Diğer malzemeler:
  • 4 tane patates
  • 6 tane çarliston biber
  • 3 tane domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
Kıyma ve diğer malzemeler karıştırılıp köfteler hazırlanır.
Teflon tavada az yağda yarı kızartılır.
Patatesler soyulup kalın dilimler halinde doğranır.
Patateslerde az yağda yarı kızartılır.
Biberler yarıdan bölünüp çekirdekleri çıkartılır.
Yağlanmış tepsiye patatesler dizilir.
Üzerine köfteler ve biberler yerleştirilir.
1 su bardağı sıcak suda salça eritilip üzerine gezdirilir.
Kekik serpilip yuvarlak doğranmış domates dilimleri yerleştirilir.
Tepsinin üzerine folyo kapatılıp 200 derecelik fırında pişirilir.

Pirinç Pilavı:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3,5 su bardağı su
  • Tuz
Yapılışı:

Pirinçler yıkanıp sıcak tuzlu suda yarım saat bekletilir.
Tel şehriye yağda kavrulur.
Süzülmüş pirinç ve tuz ilave edilip kısık ateşte 7-8 dakika karıştırılarak kavrulur.
Kaynar su dökülüp kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilir.

15 Mayıs 2010 Cumartesi

MeYVeLi PaSTa

Çok hafif bir tat herkese tavsiye ederim.
Malzemeler:

  • 5 yumurta
  • 5 kahve fincanı şeker
  • 5 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
  • Yarım paket çilekli jöle
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 su bardağı süt
  • Kivi
  • Çilek
  • Portakal
  • Muz
Yapılışı:
Yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır.
Un, vanilya ve kabartma tozu ilave edilir.
Kalıba yağlı kağıt yayılır.
Hamur dökülüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
1 bardak soğuk süt ile kremşanti çırpılır.
Dolapta bekletilir.
Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
1 su bardağı şekerli süt ile iki parçada ıslatılır.
Arasına kremşantinin yarısı sürülür.
Üzerine muz dilimleri yerleştirilir.
Kekin diğer parçası üzerine kapatılır.
Kalan kremşanti sürülür.
Meyvelerle süslenir.
Paketteki tarife göre jel yapılır.
Meyvelerin üzerine dökülür.

14 Mayıs 2010 Cuma

Blog Ödülüm

Sevgili arkadaşım http://tatllar.blogspot.com/a bu ödülü bana da layık gördüğü için çok teşekkür ediyorum. Blogum henüz çok yeni. Ve bu benim ilk ödülüm bu nedenle benim için çok önemli. Yardımları ve güzel dilekleri için Gülcancığıma tekrar çok teşekkür ederim.Bende bu ödülü bana kucak açan blog arkadaşlarıma yolluyorum.Herkese kucak dolusu sevgiler...

13 Mayıs 2010 Perşembe

DoMaTeS ÇoRBaSı


Malzemeler:

  • 5 tane orta boy domates (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Un, yağla 2-3 dakika kavrulur.1 bardak soğuk su katılıp çırpma teliyle
topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırılır.Ayrı bir tencerede domates
rendesi pişirilir.Domatesler pişince blenderla iyice karıştırılır.
Salça, sıcak su ve kavrulmuş un katılıp 5 dakika kısık ateşte pişirilir.
Ben içine 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber ilave ettim.Üzerine de kaşar peynir rendesini serptim hazır çorbalardan çok daha lezetli oldu.Sizde damak zevkinize göre baharatlar ilave edebilirsiniz.

MuHaLLeBiLi KuRaBiYe



Malzemeler:

  • 125 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
İç Harç İçin:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 limonun suyu
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri İçin:
  • 80 gr. bitter çikolata
Yapılışı:
Muhallebi için bir tencereye süt, şeker, un, nişasta konur.
Çırpma teli ile karıştırarak pişirilir.
Kaynamaya başlayınca limonun suyunu ilave edip 1 dk kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığındaki bir margarin kaba alınır ve elle sıkılır.
Üzerine sıvıyağ, yoğurt ve yumurta ilave edilir.
Un, kabartma tozu,vanilya, pudra şekerini katıp kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırılır.
Hazırlanılan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarladıktan sonra içi açılır.
İçine 1 tatlı kaşığı muhallebi koyup uçları birleştirilir.
Tekrar bastırmadan yuvarlandıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dk pişirilir.
Kurabiyeler ılınınca, benmari usulü eritilmiş bitter çikolata üzerine dökülür.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails

31 Mayıs 2010 Pazartesi

KeStAnELi RuLo PaStA

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:35 7 değerli yorum


Dondurucudan çıkardığım kestanelerle ne yapacağıma karar veremedim.
Düşünürken bizim evde kimsenin pastaya hayır diyemiyeceği aklıma geldi.
Vede Bursa'da oturan biri olarak hiç kestaneli tarif yayınlamadığımı fark ettim.Hemen mutfağa girip birazını uydurduğum pastamı yapmaya başladım.Pasta bizim evin lezzet ustalarının onayını aldı.Umarım sizlerde beğenirsiniz.
Pastamı 4. düzenlenen PASTALAR VE KEKLER etkinliğine gönderiyorum...

Malzemeler:

Keki için:
  • 4 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • ½ paket kabartma tozu
  • ½ paket vanilya
Kestane püresi için:
  • ½ kilo kestane
  • ½ paket vanilya
  • 50 gr sütlü çikolata
  • süt ve şeker
  • 1 paket çikolatalı puding
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Yapılışı:
Yumurta ve şeker mikserle iyice çırpılır.
Un, kabartma tozu, vanilya ilave edilir.
Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine hamur yayılır.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
Kek fırından çıkınca rulo yapılıp üzerine bez sarılır.
Kestaneler çizilip yağsız tavada kolay soyulana dek kavrulur.
Kabukları soyulduktan sonra tencereye alınır.
Üzerini geçecek kadar süt eklenip yumuşayana dek pişirilir.
Sütünü çekince tekrar süt ilave edilir.
İyice pişince içine şeker, vanilya ve çikolata rendesi katılır.
El blendırı ile iyice karıştırılır.
Çikolatalı puding katı olması için sütü azaltılarak pişirilir.
Rulo açılıp kestane püresi sürülür.
Üzerine ılık puding yayılır.
Rulo yapılıp dolapta donması için bekletilir.
Üzerine krem şanti sürülür.
Arzu edilirse içine puding yerine krem şanti sürülebilir.





RuS SaLaTaSI

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:09 1 değerli yorum
Acil durumlarda, zamanın kısıtlı olduğu anlarda hazırlanabilecek çok pratik bir tarif.Herkesin bildiği rus salatası.

Malzemeler:
  • 300 gr karışık garnitür
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
Yapılışı:
  • Garnitürün suyu süzülür.
  • Yoğurt, mayonez ve tuz karıştırılır.
  • Garnitür ilave edilip iyice karıştırılır.

Arzu edilirse sıvıyağ ilave edilebilir.

30 Mayıs 2010 Pazar

FıRıNDa BeZeLYeLi TaVuK

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:08 2 değerli yorum



Malzemeler:
  • ½ kilo bezelye
  • 1 tane tavuk göğsü
  • 2 tane patates
  • 2 tane havuç
  • 1 tane patlıcan
  • 1 tane soğan
  • 1 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, kekik
  • Tavuk suyu
Yapılışı:
  • Tavuk haşlanıp parçalara ayrılır.
  • Soğan yağla kavrulur.
  • Tencereye küçük doğranmış patates, havuç ilave edilir.
  • Sarmısak, patlıcan, tuz ve baharatlar katılır.
  • Bezelye, salça ve su eklenip kısık ateşte pişirilir.
  • Fırın tepsisine tavuk etleri yerleştirilir.
  • Üzerine pişen sebzeler dökülür.
  • Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk daha pişirilir.

Vaktiniz kısıtlıysa bu yemeği garnitür kullanarak yapabilirsiniz.
Yemeğin fırınlanması şart değil ama fırınlanınca daha lezzetli oluyor.

Krep

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:41 7 değerli yorum
Bu sabah kahvaltıyı kızım hazırladı. Uzun zamandır derslerden fırsat bulup mutfağa giremiyordu. Pek tuzlu şeyler yapmayı sevmediği için genelde tatlı şeyler yapmayı tercih ediyor. Krepi de çok sevdiği için krep yapmak istedi.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
  • Bütün malzemeler iyice karıştırılır.
  • 15 dk bekletilir.
  • Tavaya çok az yağ dökülür.
  • 1 kepçe krep hamuru dökülüp yaydırılır.
  • Kreplerin iki tarafları da pişirilir.
  • İçlerine istenilen iç konur.
  • Rulo şeklinde sarılır.

FıRıNDa KöFTeLi ıSPaNaK

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:26 0 değerli yorum
Malzemeler:
  • ½ kilo haşlanmış ıspanak
  • 1 kuru soğan
  • 200 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı galeta unu
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
Yapılışı:
  • Soğan yağ ile kavrulur.
  • Ispanaklar katılarak 4-5 dakika kavrulur.
  • Kıyma ve diğer malzemeler karıştırılır.
  • Yuvarlak köfteler yapılıp simit şekli verilir.
  • Fırın tepsisi yağlanıp ıspanaklar yayılır.
  • Üzerine köfteler yerleştirilir.
  • Her köftenin içine bir yumurta kırılır.
  • Karabiber serpilip fırında pişirilir.

29 Mayıs 2010 Cumartesi

HiNDiSTaN CeViZi KaPLaMaLı KeK

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:13 3 değerli yorum

Görünüşü güzel lezzetide bir o kadar güzel olan Hindistan Cevizi Kaplamalı kekimi bu yıl 4. düzenlenen PASTALAR VE KEKLER etkinliğine gönderiyorum...

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ veya margarin
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
Üzeri İçin:
  • 150-200 gr hindistan cevizi
  • 1 su bardağı şeker
  • 125 gr tereyağı
Kreması:
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 5 su bardağı süt
  • 50 gr margarin
Yapılışı:
  • Kek malzemeleri mikserle çırpılır.
  • Yağlanmış tepsiye dökülür.
  • 170 derece fırında pişirilir.
  • Krema için puding ve süt bir tencereye alınır.
  • Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Margarin ilave edilip mikserle iyice çırpılır.
  • Soğumaya bırakılır.
  • Kek ılınınca krema üzerine yayılır.
  • Hindistan cevizi, şeker ve tereyağı birlikte kavrulur.
  • Rengi biraz koyulaşınca ateşten alınır.
  • Kremanın üzerine dökülür.
  • Kaşıkla üzerine biraz bastırılır.
  • Dolapta soğutulup servis yapılır...

28 Mayıs 2010 Cuma

HaSaNPaŞa kÖfTeSi

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 01:37 3 değerli yorum

Sunumuyla ve lezzetiyle davet sofralarınız için ideal bir yemek.
Köfte ve patates bu harika ikili hem mideye hem göze hitap ediyor.
AFİYETLER OLSUN....

Malzemeler:

Köftesi için:
  • 500 gr kıyma
  • 1 tane rendelenmiş soğan
  • 2 dilim ıslatılmış ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı köfte baharatı
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 diş sarmısak
Püre için:
  • 4 orta boy patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kaşık tereyağı
  • Kaşar rendesi
Sos:
  • 1kaşık sıvıyağ
  • 1kaşık un
  • 1,5 su bardağı su

Yapılışı:
Kıyma ve diğer malzemeler yoğurulur.
Büyük yuvarlaklar yapılır.
Ortası çanak şeklinde açılır.
Yağlı tepsiye dizilip fırında pişirilir.
Patatesler suda haşlanır.
Kabukları soyulup püre yapılır.
Süt,tuz ve tereyağı katılıp mikserle karıştırılır.
Patates püresi köftelerin üzerine yerleştirilir.
Üzerine kaşar rendesi serpilir.
Sosu tepsiye dökülür.
Sıcak fırında peynirler eriyene kadar pişirilir.

IsPaNaK KaVuRmAsI

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 01:23 0 değerli yorum
Malzemeler:
  • ½ kilo ıspanak
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 kaşık sıvıyağ
  • 2 tane yumurta
  • Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Ispanaklar yıkanıp su katmadan haşlanır.
Suyu sıkılıp doğranır.
Soğan yağla kavrulur.
İçine yumurtalar kırılır.
Pişince ıspanaklar ilave edilir.
Tuz ve karabiber serpilir.

27 Mayıs 2010 Perşembe

MaRMeLaTLı PoĞaÇa ( KİFLA BULGARİSTAN)

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 04:37 0 değerli yorum
Malzemeler:
  • 8 su bardağı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • ½ kilo süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ paket yaş maya
  • 1 yumurta
  • Marmelat
Yapılışı:
  • Kabarması için mayaya ılık su eklenip kabarmaya bırakılır.
  • Una şeker eklenir (şekerin kolay erimesi için biraz ılık su eklenir).
  • Üzerine tuz, maya, yağ ve azar azar süt eklenir.
  • Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur.
  • Hamur mayalanması için bekletilir.
  • Yuvarlak parçalar koparılır.
  • Elle biraz açılır.
  • İçine istenilen marmelat konur ve sarılır.
  • Yağlı tepsiye dizilir.
  • Biraz kabarması için beklenir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • 175 derece fırında 15-20 dk pişirilir.

PaTLIcAnLı SaLaTa

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 04:24 0 değerli yorum


Malzemeler:


  • 4 adet patlıcan
  • 1 tane salatalık
  • 1 adet büyük domates
  • Tuz
  • Limon suyu

Yapılışı:

  • Patlıcanlar közlenir, kapukları soyulur.
  • Daha sonra servis tabağına alınır.
  • Salatalık üzerine doğranır.
  • En üste domatesler küçük küçük doğranır.
  • Limon suyu ve tuz eklenir.
  • İsteğe göre maydanoz ve közlenmiş sivri biberde eklenir.



26 Mayıs 2010 Çarşamba

ıSPaNaKLı PaSTa

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 04:30 8 değerli yorum


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ıspanak püresi
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Krema:
  • 3 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Yumurta ve şeker mikserle çırpılır.
Ispanak püresi ve diğer malzemeler katılır.
Yağlanmış tepsiye dökülür.
170 derece fırında pişirilir.
Krema malzemeleri sürekli karıştırılarak pişirilir.
Soğuyunca sütle çırpılmış kremşanti ilave edilir.
Mikserle iyice çırpılır.
Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
Arasına ve üzerine krema sürülür.
Kekin kenarından çıkarılan parçalar rondodan geçirilip pastanın üzerine serpilir.

DoMaTeS SoSLu MaKaRNa

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 03:52 1 değerli yorum
Malzemeler:
  • 1 paket makarna
  • 5 tane domates
  • 3 tane çarliston biber
  • 1 tane kuru soğan
Yapılışı:
  • Makarna bol suda haşlanıp, süzülüp 2 kaşık tereyağında 1-2 dk çevrilir.
  • Domates, çarliston biber, soğan küçük küçük doğranır veya rondodan geçirilir.
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağında soğan ve biberler kavrulur.
  • Domatesler ilave edilip pişirilir.
  • Makarna servis tabağına alınır.
  • Üzerine domatesli sos gezdirilir.
  • İçine istenilen baharatlar katılabilir.

25 Mayıs 2010 Salı

CaCıK SoSLu MaKaRnA

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:23 3 değerli yorum
Malzemeler:
  • 1 paket makarna
  • 4 tane salatalık
  • 2 su bardağı yoğurt
  • ½ su bardağı su
  • Tuz, nane
Yapılışı:
  • Makarnalar bol suda haşlanır.
  • Salatalıklar rendelenir.
  • Yoğurt sulandırılır.
  • Yoğurt ve salatalık rendesi karıştırılır.
  • Makarna servis tabağına alınır.
  • Üzerine cacık dökülür.
  • Kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Küçük kızım yemek konusunda biraz seçicidir.Cacığı üzerine fazla döktürmedi.Tadına bakınca anneciğim cacığı az olmuş deyip kalan cacığıda üzerine dökmemi istedi.Ben içine nane katmadım çünkü kızım istemedi.

ŞeHrİyE PiLaVı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 00:56 2 değerli yorum

Malzemeler:
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
  • Arpa şehriye pembeleşene kadar yağda kavrulur.
  • Sonra yereyağı katılır.
  • Tereyağ eriyince sıcak su ve tuz ilave edilir.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.

ÇİkOlAtA SoSLu İrMiK HeLvAsI

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 00:13 0 değerli yorum

Malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
  • 3-4 kaşık fındık veya ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket çikolata sosu
Yapılışı:
  • İrmik yağla kavrulur.
  • Fındık veya ceviz katılır.
  • Süt ve şeker kaynatılır.
  • Sütlü karışıma vanilya eklenip irmiğe ilave edilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp sütünü çekene kadar pişirilir.
  • Çikolata sosu pişirilir.
  • Helva soğuyunca üzerine çikolatalı sos gezdirilir.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 13:56 0 değerli yorum

Pazar Günü

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 08:20 1 değerli yorum
Dün bizim için özeldi. Hem pazar günü olması hemde ablamın Almanya'dan tatil için gelmiş olması nedeniyle...
Tabi ikisi bir araya gelince kutlamamak olur mu? Ablam yufkayı yağlayıpta sıcak sıcak yemeyi çok sevdiği için annem kolları sıvadı yufka açmak için hamur yoğurdu. Annem ve babam çatı katını küçük bir bahçeye çevirmişler. Birçok yiyecek ve çiçeği orada yetiştirirerek zamanlarının çoğunu burada geçiriyorlar. Çatı katında yufkalar açıldı ve üzerleri yağlandı. Çocuklarım patatesi çok sevdiği için fırına patates sürdük. Ayrı bir tepside de biber pişirdik.Kardeşimde pasta yapmış. Annemin çiçeklerinin arasında yemeğimizi yedik. Bir pazar gününü daha hep birlikte geçirdik...
Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 08:16 1 değerli yorum




Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 08:11 0 değerli yorum

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 06:52 0 değerli yorum
Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 06:35 0 değerli yorum
Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 06:33 0 değerli yorum
Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 06:32 0 değerli yorum
Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 06:28 0 değerli yorum

23 Mayıs 2010 Pazar

PaTaTeS KRoKeT

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 00:21 0 değerli yorum

Malzemeler:
  • 500 gram haşlanmış patates
  • 3 çorba kaşığı un
  • Tuz, karabiber, nane
Yapılışı:
  • Haşlanmış patatesler püre yapılır.
  • Un ve baharatlar katılır.
  • Unlu zeminde uzun rulolar yapılır.
  • Bıçakla kesilir.
  • Çırpılmış yumurta akına bulanıp kızgın yağda kızartılır.

22 Mayıs 2010 Cumartesi

BeŞaMeL SoSLu ıSPaNaK

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:07 0 değerli yorum



Malzemeler:
½ kilo ıspanak
1 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Beşamel sos için:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı kaşar peyniri
Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Ispanaklar yıkanıp, tencerede tuz ve yarım çay bardağı su ilave edilerek pişirilir.
Haşlandıktan sonra suyu süzülüp doğranır.
Soğan yağla kavrulur.
Ispanaklar ilave edilip, tuz arzu edilirse karabiber eklenir.
1-2 dakika sotelenir.
Başka bir tencerede un yağ ile hafif sararıncaya kadar kavrulur.
Üzerine soğuk süt ilave edilir.
Koyulaşana kadar pişirilir.
Fırın kabına ıspanaklar yayılıp üzerine beşamel sos dökülür.
Rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.
Önceden ısıtılmış fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirilir.

iRMiK HeLVaSı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 01:46 0 değerli yorum


Malzemeler:
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
  • İrmik yağla kavrulur.
  • Su ve şeker kaynatılılır.
  • Kavrulan irmik helvasına katılır.
  • Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilir.
  • İsteyen vanilya ilave edebilir.Ben her ikisinide yapıyorum.

Patlıcan Tava

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 00:51 2 değerli yorum


Malzemeler:

4 tane patlıcan
2 tane domates
2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanlar birkaç yerinden delinip, fırında közlenir.
Patlıcanların kabukları soyulup doğranır.
Domatesler rendelenir.
Yağda domatesler pişirilir.
Patlıcanlar ilave edilir.
1-2 dk birlikte pişirilir.

20 Mayıs 2010 Perşembe

iSLiM KeBaBı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 03:28 1 değerli yorum
Malzemeler:
  • 5 tane patlıcan
  • 400 gr kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 3 tane çarliston biber
  • 4 tane domates
Yapılışı:
Patlıcanlar çizgili soyulup, uzunlamasına ince dilimler halinde kesilir.
Karamaması için tuzlu suda bekletilir.
Kıyma, soğan rendesi, yumurta, ekmek, ve baharatlarlar yoğrulur.
Yuvarlak köfteler hazırlanır.
Patlıcanlar kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.
Köfteler kızartılır.
İki dilim patlıcan artı şeklinde koyulup ortasına köfte yerleştirilir.
Önce üstteki patlıcan sonra alttaki patlıcan dilimi köftenin üzerine kapatılır.
Üzerlerine 1 dilim domates ve biber yerleştirilip kürdan patırılır.
Tepsiye yerleştirilip 2 su bardağı salçalı su üzerine dökülür.
Veya domatesli sos yapılır.
170 derecelik fırında 20 dk pişirilir.

ŞeHRiYeLi TaVuK ÇoRBaSı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 03:04 1 değerli yorum
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 2 haşlanmış tavuk budu veya tavuk göğsü
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşık yoğurt
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı:
Tavuk etleri küçük parçalara ayrılır.
6 bardak tavuk suyu ile birlikte ateşe konur.
Su kaynayınca içine tel şehriyeler atılır.
Yoğurt, yumurta,un ve su ile ezilip kaynayan suya karıştırarak ilave edilir.
5 dk kışık ateşte pişirilir.

KeŞLi eRiŞTe

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:30 0 değerli yorum
Malzemeler:
  • 1 paket erişte
  • 1 su bardağı rendelenmiş keş
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
Bol suda erişte haşlanır.
Süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
Yağlar eritilip erişte eklenir.
Bir iki çevrilip servis tabağına alınır.
Üzerin rendelenmiş keş serpilir.

Keş nedir: Keş, süzme yoğurdun süzülmesiyle elde edilen tuzlu bir peynir çeşididir. Genellikle Bolu, Zonguldak, Bartın o yörelerde bilinir ve sık kullanılır. Makarnaların üzerinde ve kahvaltılarda kullanılan eşşiz bir tatdır. Zonguldakta doğup büyüdüğüm için bende çok severek ve beğenerek kullanıyorum.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 05:05 0 değerli yorum

MuHaLLeBiLi eLMa TaTLıSı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:46 1 değerli yorum
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 8 tane elma
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup, ikiye bölünür.
Elmanın bir tanesi ayrılır.
Çekirdekleri çıkartılıp, tencereye dizilir.
1 su bardağı su ilave edilip kısık ateşte pişirilir.
Süt, şeker, nişasta, un, yumurta sarısı tencerede pişirilir.
Bir kaba bisküviler sütle ıslatılarak iki sıra dizilir.
Ayrılan elma rendelenir.
İçine 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı şeker katılır.
Bu iç bisküvilerin üzerine birer kaşık top şeklinde yerleştirilir.
Pişen elmaların çukur yerleri alt tarafa gelcek şekilde için üstüne kapatılır.
Muhallebi dökülüp üzerine bolca hindistan cevizi serpilir.

18 Mayıs 2010 Salı

MuZLu İkİ ReNkLi PuDiNG

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 09:52 1 değerli yorum
Malzemeler:

Beyaz puding:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ paket vanilya
Kakaolu puding:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ paket vanilya
  • 3 tane muz
Yapılışı:

İki pudingin malzemeleri ayrı ayrı kaplarda karıştırılıp pişirilir.
Kuplara beyaz renkli puding dökülür. Muz dilimleri yerleştirilir.
Üzerine kakaolu puding dökülüp soğuyunca servis yapılır.

üÇ ReNKLi SaLaTa

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 09:24 0 değerli yorum
Malzemeler:
1.Kat İçin:
  • ½ kilo haşlanmış patates
  • 200 gr pancar turşusu
2.Kat İçin:
  • ½ kilo havuç
  • 4 patates
  • 2 yemek kaşık sıvıyağ
  • ½ limon suyu
  • Tuz
3.Kat İçin:
  • ½ kilo haşlanmış patates
  • Yeşil soğan
  • Tuz
Yapılışı:
Patatesler ezilir.Pancar turşusu küçük küçük doğranır.
Renk vermesi için biraz turşunun suyundan katılır.
Kalıba veya tepsiye yayılır.
Havuçlar rendelenir.
Patatesler ezilip havuç,sıvıyağ, limon suyu ve tuz karıştırılır.
Kalıba bastırılarak yerleştirilir.
Yeşil soğanlar doğranır.
Ezilmiş patatesler, yeşil soğan, tuz karıştırılır.
3.katta kalıba yayıldıktan sonra iyice bastırılarak düzeltilir.
Servis tabağına ters çevrilir.
Arzu edilirse benim yaptığım gibi tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanabilir.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

KaŞaRLı SiMiT

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 13:15 1 değerli yorum

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 küçük paket maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
Yapılışı:
Şeker ,suyun yarısı , maya karıştırılır.
Kabarınca diğer malzemeler katılır.
1 saat hamurun kabarması için bekletilir.
Hamurdan parçalar alınıp elle açılır.
Kenarına kaşar dilimleri dizilir.
Rulo yapılıp simit şekli verilir.
Yağlı tepsiye dizilir.
Yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
Yarım saat dinlendirilip önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

16 Mayıs 2010 Pazar

iZMiR KöFTeSi ve PiRiNÇ PiLaVı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 08:21 1 değerli yorum

İzmir Köftesi:
Malzemeler:
  • ½ kilo kıyma
  • 3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
  • 1 küçük soğan rendesi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 diş sarmısak
  • 1 yumurta
  • Maydanoz
  • Tuz
Diğer malzemeler:
  • 4 tane patates
  • 6 tane çarliston biber
  • 3 tane domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
Kıyma ve diğer malzemeler karıştırılıp köfteler hazırlanır.
Teflon tavada az yağda yarı kızartılır.
Patatesler soyulup kalın dilimler halinde doğranır.
Patateslerde az yağda yarı kızartılır.
Biberler yarıdan bölünüp çekirdekleri çıkartılır.
Yağlanmış tepsiye patatesler dizilir.
Üzerine köfteler ve biberler yerleştirilir.
1 su bardağı sıcak suda salça eritilip üzerine gezdirilir.
Kekik serpilip yuvarlak doğranmış domates dilimleri yerleştirilir.
Tepsinin üzerine folyo kapatılıp 200 derecelik fırında pişirilir.

Pirinç Pilavı:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3,5 su bardağı su
  • Tuz
Yapılışı:

Pirinçler yıkanıp sıcak tuzlu suda yarım saat bekletilir.
Tel şehriye yağda kavrulur.
Süzülmüş pirinç ve tuz ilave edilip kısık ateşte 7-8 dakika karıştırılarak kavrulur.
Kaynar su dökülüp kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilir.

15 Mayıs 2010 Cumartesi

MeYVeLi PaSTa

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 02:55 5 değerli yorum
Çok hafif bir tat herkese tavsiye ederim.
Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 5 kahve fincanı şeker
  • 5 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
  • Yarım paket çilekli jöle
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 su bardağı süt
  • Kivi
  • Çilek
  • Portakal
  • Muz
Yapılışı:
Yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır.
Un, vanilya ve kabartma tozu ilave edilir.
Kalıba yağlı kağıt yayılır.
Hamur dökülüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
1 bardak soğuk süt ile kremşanti çırpılır.
Dolapta bekletilir.
Kek soğuyunca ortadan ikiye bölünür.
1 su bardağı şekerli süt ile iki parçada ıslatılır.
Arasına kremşantinin yarısı sürülür.
Üzerine muz dilimleri yerleştirilir.
Kekin diğer parçası üzerine kapatılır.
Kalan kremşanti sürülür.
Meyvelerle süslenir.
Paketteki tarife göre jel yapılır.
Meyvelerin üzerine dökülür.

14 Mayıs 2010 Cuma

Blog Ödülüm

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:10 0 değerli yorum
Sevgili arkadaşım http://tatllar.blogspot.com/a bu ödülü bana da layık gördüğü için çok teşekkür ediyorum. Blogum henüz çok yeni. Ve bu benim ilk ödülüm bu nedenle benim için çok önemli. Yardımları ve güzel dilekleri için Gülcancığıma tekrar çok teşekkür ederim.Bende bu ödülü bana kucak açan blog arkadaşlarıma yolluyorum.Herkese kucak dolusu sevgiler...

13 Mayıs 2010 Perşembe

DoMaTeS ÇoRBaSı

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 23:05 3 değerli yorum

Malzemeler:

  • 5 tane orta boy domates (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Un, yağla 2-3 dakika kavrulur.1 bardak soğuk su katılıp çırpma teliyle
topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırılır.Ayrı bir tencerede domates
rendesi pişirilir.Domatesler pişince blenderla iyice karıştırılır.
Salça, sıcak su ve kavrulmuş un katılıp 5 dakika kısık ateşte pişirilir.
Ben içine 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber ilave ettim.Üzerine de kaşar peynir rendesini serptim hazır çorbalardan çok daha lezetli oldu.Sizde damak zevkinize göre baharatlar ilave edebilirsiniz.

MuHaLLeBiLi KuRaBiYe

Gönderen Fatoş Öztürk zaman: 04:40 5 değerli yorum


Malzemeler:

  • 125 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
İç Harç İçin:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 limonun suyu
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri İçin:
  • 80 gr. bitter çikolata
Yapılışı:
Muhallebi için bir tencereye süt, şeker, un, nişasta konur.
Çırpma teli ile karıştırarak pişirilir.
Kaynamaya başlayınca limonun suyunu ilave edip 1 dk kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığındaki bir margarin kaba alınır ve elle sıkılır.
Üzerine sıvıyağ, yoğurt ve yumurta ilave edilir.
Un, kabartma tozu,vanilya, pudra şekerini katıp kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırılır.
Hazırlanılan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarladıktan sonra içi açılır.
İçine 1 tatlı kaşığı muhallebi koyup uçları birleştirilir.
Tekrar bastırmadan yuvarlandıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dk pişirilir.
Kurabiyeler ılınınca, benmari usulü eritilmiş bitter çikolata üzerine dökülür.

ayet

gül


Fatoşun Dünyası   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP