Elde Açma Kıymalı Kol Böreği
50.Tarifin Adı: Elde Açma Kıymalı Kol Böreği
Gönderen: www.kemalpasatatlisi.comSevgili arkadaşıma katılımından dolayı çok teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum.Arkadaşımın birbirinden güzel diğer tarifleri için tıklayın.
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 kahve(türk) fincanı zeytinyağı
- Tuz
- Un( 5 su bardağı)
- Su
Hamurların arasına
- 150 gr. eritilmiş tereyağı
İç Malzemesi
- 250 gr. kıyma
- 2 soğan
- 1 pırasa (isteğe bağlı)
- Bir kırmızıbiber (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber
Üzerine
- 1 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
- Önce böreğin içini hazırlıyorum; kıymayı hafif kavuruyor, suyunu çekince doğranmış soğanları ilave ediyorum.
- Soğanlar kavrulunca küçük doğranmış bir tane pırasayı ilave ediyorum, pırasa çok çabuk piştiği için bir iki dakika sonra tuz ve karabiber ilavesi ile ocaktan alıp, kenarda soğuması için bekletiyorum.
- Ben ilave etmedim ama isterseniz bir adet haşlanmış patatesi de rendeleyerek iç harcına ekleyebilirsiniz.
- Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıyorum, yarım saat dinlendiriyorum.
- Hamuru 16 eşit parçaya ayırıyorum, dörtlü gruplara ayırıyorum.
- İlk gruptaki dört hamuru ayrı ayrı pasta tabağı kadar açıp, aralarına eritilmiş tereyağı sürüyorum, üst üste koyup, hepsini birlikte oklava ile açıyorum.
- Açılan hamuru ortadan ikiye bölüyor, yuvarlak olan kısmına iç malzemesinden koyarak, bir çorba kaşığı kadar tereyağını da fırçayla hamurun üzerine sürüyorum ve rulo şeklinde bir bütün olarak kıvırıyorum.
- Yuvarlak tepsiye göre çok sıkı olmayan bir şekilde kendi etrafında sararak yağlanmış tepsiye yerleştiriyorum.
- Diğer açılmış hamura da iç malzeme koyarak rulo şeklinde sarıyor ve tepsideki diğer hamurun bittiği noktadan devam ediyorum.
- Diğer dörtlü grupları da aynı şekilde açarak, böreği hazırlıyor ve tepsiyi dolduruyorum.
- Üzerine yumurta sarısı – tereyağı karışımından sürüp kızarana kadar 240 C. fırında pişiriyorum.
Püf noktası; hamurları tepsiye yerleştirirken aralarında çok az da olsa boşluk bırakmanızı tavsiye ederim. Araları kızarmayacak kadar birbirine yaklaşmasınlar, yoksa üzeri kızarıp pişerken araları hafif çiğ kalabilir.
Bir diğer püf nokta; tereyağı yerine sadece zeytinyağı da kullanabilirsiniz, ben son yaptığımı zeytinyağlı yaptım, nefis oldu.
0 yorum:
Yorum Gönder